Panourile fotovoltaice nu sunt sub nicio formă o tehnologie nouă iar istoria lor începe în anii 1881 când primele panouri solare au fost create de către inventatorul american Charles Fritts. În anul 1954, laboratoarele Bell, folosindu-se de celulele solare inventate și patentate de Russell Ohl, au scos pe piață primele panouri solare destinate călătoriei în spațiu.
Ca să vă faceți o idee despre performanța primelor panouri solare vă spunem că celulele solare fabricate de Bell Labs aveau un randament de doar 6%. Cât despre cost? O celulă solară produsă de Western Electric în 1955 costa 23,51 de eur sau 1678 eur/ watt. (sursa Wikipedia). Comparat cu randamentul de 21% al unui panou fotovoltaic monocristalin așa cum este cel pe care îl găsești aici, 6% este foarte puțin. A fost însă suficient pentru ca New York Times să afirme că viitorul energiei mondiale va fi energia solară.
Interesul pentru energia solară este în continuă creștere și odată cu el cresc și investițiile în dezvoltarea și fabricarea unor panouri fotovoltaice din ce în ce mai eficiente, cu randament din ce în ce mai mare. Un exemplu recent sunt panourile solare dezvoltate de o echipă germană în 2021, panouri ce au un randament de 32,5%. Acest trend ascendent al industriei energiei solare se va menține și în următorii ani, estimându-se că în 2050, la nivel global capacitate de producție va atinge 4,7 terawați (1 terrawat este egal cu 1 miliard de kilowați).
În afara faptului că prin folosirea panourilor solare omenirea valorifică o sursă de energie regenerabilă, există și alte efecte pozitive ale popularității crescânde ale panourilor fotovoltaice: crearea de noi locuri de muncă sau reducerea nivelului de poluare la nivel global. De exemplu, Agenția Internaționala a Energiei estimează că datorită sistemelor și parcurilor fotovoltaice instalate doar în 2020 a fost evitată emisia în atmosferă a 2,6 miliarde de tone de carbon.
Un alt avantaj al panourilor fotovoltaice este acela că acestea pot fi reciclate în proporție de 90% – 97%.
Dacă inovațiile în acest domeniu vin din toate colțurile lumii, lucrurile nu stau la fel și în ceea ce privește producția panourilor fotovoltaice. Deținând aproximativ 90% din producția de panouri, China este principalul producător la nivel mondial dar în același timp și cel mai mare producător de energie solară al lumii. Iar investițiile uriașe în acest sector, garantează că China va continua să ocupe aceeași poziție pentru mulți ani de aici înainte.
Pentru utilizatorul rezidențial dezvoltarea de noi tehnologii și investițiile masive în producția de panouri solare se traduc în prețuri din ce în ce mai mici pentru sistemele fotovoltaice. Altfel spus aceste sisteme sunt mai ieftine de la an la an, perioada de amortizare a investiției fiind din ce în ce mai mică. Iar acest trend descendent se va menține și el în următorii ani. Dacă în 1955 un watt costa 1978 euro, astăzi prețul/ watt (vorbim aici despre energia produsă de panouri monocristaline premium ca cele de la Efurtun și luăm în calcul un sistem fotovoltaic complet ce include invertor solar, cabluri și sisteme de prindere) se situează între 0,94 și 4 eur. În ceea ce privește timpul de amortizare al investiției, și aici se vede o scădere semnificativă. Un sistem fotovoltaic se poate amortiza într-o perioadă cuprinsă între 6 și 10 ani. Având însă în vedere că prețul energiei electrice va fi unul exorbitant după eliminarea plafonărilor, perioada de amortizare a unui sistem fotovoltaic în Romania poate fi mult mai mică decât pragul minim de 6 ani menționat anterior.
În încheiere, pentru că am pomenit panourile monocristaline vrem să precizăm că deși în piață există și panouri policristaline care au un cost mai scăzut, specialiștii în domeniu exprimă o preferință clară pentru panourile fotovoltaice monocristaline. Motivul principal este acela că acest tip de panouri au un randament mai mare. Procentual, diferența de randament este foarte mică însă atunci când vorbim de un sistem compus din minim 10 panouri fotovoltaice, această diferență nu este deloc de neglijat. Un alt motiv pentru care panourile monocristaline câștigă teren în fața celor policristaline este acela că sunt eficiente și în zone cu grad de umbrire ridicat, dar și în zone de câmpie unde temperaturile sunt mult mai ridicate, fiind mult mai puțin afectate de aceste temperaturi decât panourile policristaline.
Sursa foto: unsplash.com